Warmtepompen zijn snel in populariteit aan het groeien als duurzaam alternatief voor traditionele verwarmingssystemen. Een van de populairste soorten warmtepompen is de lucht-water warmtepomp. Ben jij benieuwd naar wat een lucht-water warmtepomp precies is, hoe het werkt en welke voordelen het biedt? In deze blog lees je alles wat je moet weten.
Wat is een lucht-water warmtepomp?
Een lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en zet dit om in bruikbare warmte voor je woning. Deze warmte kan vervolgens gebruikt worden voor ruimteverwarming en soms ook voor warm tapwater. Het systeem bestaat uit een buitendeel dat warmte uit de lucht onttrekt en een binnendeel dat de warmte afgeeft aan het water van je verwarmingssysteem.
Hoe werkt het?
- Warmte onttrekken: Een ventilator zuigt buitenlucht aan, die over een warmtewisselaar (verdamper) stroomt. Hierin zit een vloeistof (koelmiddel) die door de warmte uit de lucht verdampt en een gas wordt.
- Compressie: Een compressor perst het gas samen, waardoor de temperatuur verder stijgt.
- Warmte afgeven: Dit hete gas stroomt door een tweede warmtewisselaar (condensor) binnen in je woning. Hier staat het zijn warmte af aan het water van je verwarmingssysteem. Het gas condenseert en wordt weer een vloeistof.
- Terug naar de verdamper: Een expansieventiel laat de druk van de vloeistof zakken. Hierdoor koelt het af en kan het proces opnieuw beginnen.
Het mooie van dit systeem is dat het zelfs werkt als het buiten koud is. Moderne lucht-water warmtepompen kunnen zelfs bij temperaturen van -20°C nog warmte onttrekken uit de lucht!
Waarom kiezen voor een lucht-water warmtepomp?
- Duurzaamheid: Door gebruik te maken van warmte uit de lucht vermindert de behoefte aan fossiele brandstoffen. Dit zorgt voor minder CO2-uitstoot en is beter voor het milieu.
- Besparing: Hoewel de investering in het begin hoger kan zijn dan traditionele systemen, bespaar je op de lange termijn op je energierekening. Dit komt omdat voor elke eenheid elektriciteit die de warmtepomp gebruikt, je meerdere eenheden warmte terugkrijgt.
- Eenvoudige installatie: In tegenstelling tot bijvoorbeeld grond-water warmtepompen, is er voor lucht-water systemen geen grondboring nodig. Hierdoor zijn ze vaak makkelijker en sneller te installeren.
- Veelzijdigheid: Ze kunnen zowel in nieuwbouwwoningen als in bestaande woningen geïnstalleerd worden en hebben weinig onderhoud nodig.
Aandachtspunten bij de keuze voor een lucht-water warmtepomp
- Isolatie: Voor een optimaal rendement is het belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is. Hoe beter de isolatie, hoe minder warmte je nodig hebt.
- Geluid: Het buitendeel van de pomp maakt geluid. Dit is meestal niet storend, maar het is wel iets om rekening mee te houden bij de plaatsing.
- Ruimte: Je hebt voldoende ruimte nodig voor het buitendeel van de warmtepomp. Deze moet op een plek staan waar hij voldoende lucht kan aanzuigen.
De lucht-water warmtepomp is een duurzaam en efficiënt alternatief voor traditionele verwarmingssystemen. Door de eenvoudige installatie en de besparing op je energierekening is het een aantrekkelijke optie voor veel huiseigenaren. Wel is het essentieel om rekening te houden met de isolatie van je woning en de plaatsing van de warmtepomp.